Csütörtöktől vásárolhatunk tűzijátékot, de sok a tilalom, hogy ne ismétlődjön meg a tavalyi miskolci durva eset

Megosztás

Emlékezhetünk, Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása gyulladt ki és égett le egy erkélyre esett tűzijáték miatt. Holnaptól már megvásárolhatjuk a tűzijátékokat, de figyeljünk oda, mert rengeteg helyen tiltja a Katasztrófavédelem ezek használatát. Szolnokon is csak óvatosan tűzijátékozzunk, bár sokak szerint sehogy sem kellene.

Csütörtöktől vásárolhatók meg és december 31-én este hat óra illetve január 1-jén reggel hat óra között használhatók fel az úgynevezett harmadik osztályba sorolt tűzijátékok, pirotechnikai eszközök – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a rendőrség honlapján szerdán.

A fel nem használt, harmadik pirotechnikai osztályba tartozó, illetve bármely hibás vagy lejárt szavatosságú terméket szilvesztert követően öt napon belül a forgalmazónak vissza kell vinni, amelyet köteles térítésmentesen visszavenni – tartalmazza a közlemény.

 “A pirotechnika nem játék! Legyen körültekintő, hogy hol és mit vásárol! Ha megvette, használja ésszel, biztonságosan!” – fogalmazott az ORFK. “Ne vásároljon illegális árustól, mert ezzel saját és mások testi épségét is veszélyezteti!” – fűzték hozzá. Ismertetésük szerint a legálisan forgalmazott pirotechnikai termék felirata magyar nyelvű, közérthető használati és kezelési útmutatót tartalmaz.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy továbbra is tilos petárdát birtokolni és felhasználni. Aki a tilalom ellenére petárdázik, szabálysértést követ el és 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A felrobbanó petárda rendkívül súlyos, akár maradandó sérülést, a végtagok roncsolódását, csonkolódását, a hallás tartós károsodását is okozhatja – olvasható az ORFK közleményében.

A szilveszteri tűzijátékokat nem szabad a házak, különösen a társasházak ablakából vagy erkélyéről indítani, mert ez rendkívül tűz- és balesetveszélyes – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Mukics Dániel hozzátette: tavaly szilveszterkor 37 tűz keletkezett tűzijátékok használata során. Volt, ahol épület vagy autó gyulladt ki a pirotechnikai termékek miatt, de legtöbbször tuják, kukák és tűzijáték égő maradványaihoz riasztották a tűzoltókat.

A tavalyi miskolci eset

Tavaly Miskolcon egy tízemeletes társasház egyik lakása égett egy erkélyre esett tűzijáték miatt, negyven lakónak kellett átmenetileg elhagynia az épületet. Az érintett lakás lakhatatlanná vált, a három lakó rokonokhoz került, öt ember füstmérgezést szenvedett – idézte fel a szóvivő. A zajhatások miatt több kutya megrémült, beszorult valahová, az állatokat a tűzoltóknak kellett kimenteniük; ez történt például Erdőkertesen is.

Fotó: MTI

Kapcsolódó cikkek